Barion Pixel

A Hitelesség keretrendszere!

Az első közös találkozások egyikén kértem a VVP coachokat, jelenítsék meg a Vagány Vezető Program 5 témáját, hogyan kapcsolódnak egymáshoz. A hitelesség a legkülönfélébb módon jelent meg. Egy piramis alján, a legkülső koncentrikus körön, vagy a többi témára ereszkedő fátyolként.  Ilyesmi a saját, hitelességgel való kapcsolatom is, hol a stabilitásomat adja, hol segít hatást gyakorolni, bizalmat növelni. Nem működik önismeret nélkül és erősebb a sebezhetőség felvállalásával. Egy folyamat eredménye is. Leképeződése annak, sikerül-e bátran, mégis elfogadóan kapcsolódni magamhoz, és amentén cselekedni, reagálni.

Azt hiszem, a hitelesség nagy adag része táplálkozik abból, hogy mihez van érzékünk, miben vagyunk tehetségesek, milyen irányelvek mentén éljük az életünket és hogy mindezeket meg is éljük-e a mindennapokban. Felismerjük-e, aztán vállaljuk-e őket.

Eddigi karrierutam során legtöbbször a fentiek indították el bennem egy változtatásra való igényt. Amikor nem éreztem, hogy használhatom minden erősségem, vagy épp az értékrendben lett eltérés. Minden váltás élénken él bennem. Az egyik ilyen, amikor nemzetközi projektek menedzseléséből ugrottam bele egy számomra ismeretlen világba: a trénerek és tanácsadók világába. Egy másik amikor a nonprofit világból a business világba eveztem; amikor a pályázatírásból elindultam a szervezetfejlesztés irányba. A különféle tanácsadó cégeknél töltött idők is ilyen állomások. Nálam mindezen váltások összhangban vannak az önismereti utazásommal. 

Számomra a hitelesség szerepek mentén könnyebben értelmezhető. Összeköti őket a lényünk, a személyiségünk, elveink – de célokban, viselkedésben, érzelmi „bevonódásban”, tapasztalatban, tudásban vannak különbségek. Lehetünk hiteles szakemberek valamiben, de az még nem jár együtt azzal, hogy akkor a terület vezetőjeként is automatikusan hitelesek leszünk. A hitelességben nekem benne van a munka, az nem egy adottság.

Szeretem megérteni a dolgokat, talán az eddigi bekezdésekből is érződik. Minden téma/jelenség, amivel találkozom, majd dolgozom, kap egy keretrendszert vagy többet, amikből aztán lesz egy saját. Így lett ez a hitelességgel is. Született hozzá egy keretrendszer – Lehető legjobb éned –, amin keresztül most kedves olvasó, a színed előtt nézek bele ebbe a tükörbe, mint a VVP vezetője.

Iránytű – azon értékek, alapelvek, amik vezérlik a döntéseket, tetteket.  

Transzparencia – arra törekeszem, hogy rendszer szinten is tetten érhető legyen ez az érték. Igyekszem a helyzetekben, döntésekben a bennem lévő történetet, szükségletet, a saját mozimat is láthatóvá tenni.

Partnerség – elsősorban egy szakmai közösséget építek, ahol vállalások mentén működünk. A lehető legtöbb dologban szeretek a csapattal közösen ötletelni. Számítanak a visszajelzések, az egyéni igények, kérések, gondolatok, helyzetek. Hiszek a szinergiában.

Fejlődés – a program indulása óta ez egy teljesen újszerű vezető szerep számomra. Törekszem rá, hogy a nehezebb, vagy épp a gyanúsan könnyű, helyzetekben is megnézem, mi szól a működésemről, paradigmáimról.  

…és az 5 téma a gyakorlatban. Számomra a legfontosabb, hogy az 5 témában lépegessek a saját utamon, hogy friss, aktív kapcsolódásom legyen, és ezek a szemüvegek velem legyenek a vezetői szerepben is. Emiatt van az, hogy a munkafüzetek feladatainak kidolgozásában aktívan benne vagyok.

Mozgatórugó, Szándék – az a cél, ami a cselevést megelőzi, és a miért-re választ ad

A saját miértem: a Vagány Vezető Programmal Inspirálni, minőségi kapcsolódással kísérni, támogatni a csapat coachait, erőforrásainkkal a vezetőket, csapatokat, szervezeteket, hogy aztán ők is inspiráljanak másokat.

Kompetencia, erősségek – A képességek, amik a tudásból, gyakorlatból, tehetségből adódnak össze.

Életem legtöbb munkahelyi helyzetében informális vagy formális vezetői szerepbe kerültem. Mostanra már ezt vállalni is merem. Az erősségeimre, korlátaim egy részére rálátok. Tudok kapcsolódni, olyan közeget teremteni, ahol „bármi érvényes”. Mindehhez tud társulni hol harcosan, hol békésen a struktúra igényem, eredményorientációm. Képes vagyok integrálni egy meetingen, egy folyamatban, meg úgy általában. Van tapasztalatom – már sok-sok éves – coachként, szervezetfejlesztőként, trénerként, mindezen szolgáltatások értékesítőjeként, de vezetőként, vállalkozóként, üzletág építőként, programok megalkotójaként, coachok és trénerek fejlesztőjeként, és már egy ideje feleségként és anyaként is.

Eredmény, tettek – amik már az asztalra kerültek, ami a potenciált mutatja.

A program koncepciójának kitalálása, kidolgozása. A coachok részére inspiráló közösség és szakmai kapcsolódás megteremtése. Az organikus szervezeti alakulás engedése, alakítása. Vezetői szerepben való önreflexió és tudatosság.

Hitelesség