Barion Pixel

Szakmai háttér

Szervezeteket és egyéneket kísérek végig a jóból kiválóvá válás útján, a szervezeti diagnózistól kezdve az előkészítő interjúkon át a tudásátadó programokon és a saját tudást felszínre hozó workshopokon keresztül egészen az egyéni, csoportos, vagy teamcoachingig.  

Angol nyelvi üzleti kommunikáció oktatásával kezdtem pályámat, ezzel párhuzamosan szereztem meg nemzetközi MBA diplomámat, majd több mint 16 évvel ezelőtt végleg elköteleződtem a szervezetfejlesztés, tréningek és coaching mellett. 

A személyes eredményesség témájához kapcsolódóan foglalkoztam pozitív pszichológiával, majd tranzakcióanalízist és gestalt megközelítést tanultam.

Az elmúlt években vezetői kompetenciafejlesztő, szervezeti eredményességfejlesztő és értékesítési szervezetfejlesztő programokat tartottam különböző méretű és tevékenységű vállalatoknak, amelyekben a legtöbb esetben egyéni business és executive, valamint csoportos vagy teamcoaching is szerepelt. Coachként a pozitív pszichológiát, a gestaltot és a tranzakcióanalízist elegyítem a megoldásfókuszú megközelítéssel.

Az International Coaching Federation által akkreditált PCC szintű coach vagyok, az ICF módszertani irányelveinek és etikai kódexének megfelelően dolgozom.

Így dolgozom coachként

Amikor először találkozom ügyfelemmel, szándékosan félreteszek minden addigi tudást, modellt, elméletet. Csak ő van előttem, mint egy tiszta fehér lap. Figyelek rá teljes jelenlétemmel, minden idegszálammal. Olyan ez, mint amikor egy tudatos műelemző az olvasás öröméért vesz kezébe egy mesterművet. A jelenben van és elmerül az olvasásban. De mivel már oly sokat tanult korábban, valahol a háttérben mégiscsak elkezdődik az elemzés. És ami onnan „hátulról” jön, azt elmondom az ügyfelemnek visszajelzésként, hogy nekem ez és ez jelent meg, miközben hallgattam őt. Erre ő reflektál, majd tovább gondolkodik és így formálódik a változás benne, amit paradox módon pont az hoz létre, hogy nyugodtan lehet olyan, amilyen, nem kell változnia. Ez a változás paradoxona, ami lehetővé teszi a lehetetlent. A coachee nyugodtan elmerülhet gondolataiban és érzéseiben, az én dolgom, hogy kereteket és biztonságot nyújtsak a változáshoz vezető utazás során.

Személyes gondolatok

Egy felnőtt fiú és egy tinilány anyukájaként mozgalmas családi éveket tudhatok magam mögött és minden bizonnyal magam előtt is. Az anya – szakember kombináció megfelelő működtetéséhez a futás adja nekem az erőt, hol terepfutás, hol tájfutás és nagyon szeretem még az ultraversenyeket is, ahol a Mellrákfórum önkéntes csapatát erősítem. Önkéntesként veszek részt a Terézanyu írópályázat csapatában is, mivel másik szenvedélyem az írás. A kreatív írás számomra a mindig kéznél lévő kikapcsolódás, feltöltődés, néha vigasztalás és mindig öröm. Egyre nagyobb jelentősége van a közösségeknek az életemben, legyen az a gyerekeim szülei, az írás, a sport, vagy a szakmám mentén szerveződő közösség, az életem minden területén sokat nyújt, hogy érzem, nem vagyok egyedül.  

Filozófiám a coachingban

„Impossible is nothing.” Muhammad Ali mondatának jelentését nehéz átadni, a legjobban talán úgy lehet lefordítani, hogy a lehetetlen nem tény, hanem vélemény. Ha úgy döntesz, akkor a „lehetetlen” számodra nem létezik. Coachként a hitvallásom, hogy a saját választásunk, miben és mennyire szeretnénk fejlődni, változni. És ha úgy döntünk, hogy nem szeretnénk egyiket sem, az is teljesen rendben van, ha ezt elfogadjuk, megelégedettséget érzünk. Csak legyünk vele tisztában, hogy bármikor újra dönthetünk. És ha az utóbbit választjuk, jusson eszünkbe, hogy nem vagyunk egyedül, kérhetünk támogatást, például egy coachtól. 

Amit legjobban szeretek a munkámban

Azok a legcsodálatosabb pillanatok a munkámban, amikor láthatom és hallhatom ügyfeleim felismeréseinek megszületését. A felismerések előtti hosszú csendes pillanatok izgalma ahhoz hasonló, amikor világra jön egy gyermek. Sokszor fájdalmas, küzdelmes, néha könnyekkel kísért feszültség előzi meg, de amikor kimondásra kerül, elönti az embert a megértés öröme. Hálás vagyok minden esetben, amikor szülőpárként jelen lehetek a felimerések megszületésénél, amikor láthatom egy ember gondolkodási perspektívájának tágulását. Hosszú távon pedig a perspektíva tágulásából következő cselekvések eredményét az életében.